Hamvasztas.hu

Főszerepben Röhrin Géza és Matthew Broderick

2019. január 08. 18:30 - hamvasztas

A független filmes Shawn Snyder legújabb alkotásában, a To Dust- ban (Porrá) Röhring Géza és Matthew Broderick játsszák a főszerepeket. A történet szerint Röhring szerepe Shmuel, egy haszid kántor, akinek felesége rákban meghal, így egyedül marad két fiával. Az ortodox zsidó vallás szerint, amíg a test le nem bomlik, és eggyé nem válik a földdel, addig a lélek egy része nem tud távozni, és szenved. Emiatt Shmuelt rémálmok györtik, nem tudja ellátni feladatait sem. Úgy dönt felkeres egy professzort, aki segít neki elmagyarázni a test bomlási folyamatát. Így ismerkedik meg Alberttel (Matthew Broderick), aki biológiát tanít és ráveszi, hogy segítsen neki. Együtt közös kutatásba kezdenek a témában. Abszurd helyzetekbe kerülnek, Shmuel sorra kénytelen áthágni vallásának előírásait, kezdve onnan, hogy hozzá kell szólnia egy idegen nőhöz, vagy amikor egy disznó tetemén tanulmányozza a bomlást. Fiai pedig próbálják apjukat megmenteni, azt gondolják dybbuk (gonosz szellem) van benne. Bár a film témája komoly, a halál, az elmúlás, a gyász témaköre köré épül, a film nagyon humoros, és a mondanivalója sem veszik el. A film díjat kapott a New York- i Tribeca fesztiválon. A magyar mozik még nem játsszák a filmet.

Szólj hozzá!

Elhunyt a Star Trek színésze

2019. január 08. 18:27 - hamvasztas

William Morgan Sheppard, a Star Trek, a Mad Men, a Dr. Who sztárja 86 éves korában halt meg, Los Angelesben.

A brit színész 12 évig volt a tagja a Royal Shakespeare Company-nak, a Brodway számos produkciójában részt vett.

Több film sorozatban tűnt fel, többek között a Bűbájos boszorkákban, a Szívek szállodájában, a Gyilkos elmékben, az NCIS-ben. Utóbbiban a szintén színész fiával, Mark Shepparddel játszott együtt. Utolsó filmje a 2016-ban bemutatott Last Man Club filmdráma volt.  

 

trekmovie.jpgKép: Trekmovie

Szólj hozzá!

Újabb feltárások Pompei-ben

2019. január 08. 18:26 - hamvasztas

2018 év végén két különleges régészeti feltárás történt Pompei romjai között. Októberben egy ókori házat fedeztek fel, házi oltárával (lararium) együtt. Az imádkozás és az áldozatbemutatás helye volt ez, aminek falaira különböző állatokat és lényeket festettek, többek között kígyókat, egy félig ember, félig kutya képét, pávát, madarakat.  Pompei városát 79-ben a Vezúv kitörése pusztította el. Viszont a láva jó állapotban őrzött meg maradványokat, köztük emberi holttesteket is.

Decemberben egy megkövül ló tetemét hantolták ki, hátán fa nyereggel, amit bronz berakások díszítettek. Valószínűleg egy magas rangú katonatiszt lova volt. Testét, másik két ló maradványával együtt egy impozáns  külvárosi villa istállójában találták meg.

pompeii-parco_archeologico.jpgKép: Pompeii- Parco Archeologico

Szólj hozzá!

Meghalt Georges Loinger, több száz zsidó gyerek megmentője

2019. január 08. 18:24 - hamvasztas

Georges Loinger 1920- ban született, tornász és pantomimművész is volt. A francia hadseregnél szolgált, majd 1940-ben hadifogságba esett, ahol elengedték, mert nem nézett ki zsidónak. Franciaországba visszatérve csatlakozott a Oeuvre de Secours aux Enfants- hoz, akik zsidó gyerekek segítésével foglalkoztak. Olyanokkal, akiknek szülei meghaltak, vagy koncentrációs táborokban voltak. A szervezet munkatársai több száz gyereket jutattak át a francia- svájci határon.  Loingernek több módszere is volt. Az egyik az volt, hogy a svájci határ mellett fociztak. Megtanította a gyerekeknek hogyan fussanak. Aztán több száz méterre hajította a labdát, úgy, hogy az a svájci oldalon landoljon, a gyerekeknek meg kiadta, hogy rohanjanak a labdáért. Másik ötlete az volt, hogy a gyerekeket gyászolóknak öltöztette be, majd elmentek olyan temetőbe, aminek az egyik fala a francia határon volt. Itt aztán a gyerekek kis csoportja átmászott a temető falán. Loingernek 350 zsidó gyerek köszönhette életét. Megkapta az Ellenállás Medáliáját, a Hadikeresztet, valamint a Francia Becsületrendet is.

loingers_haaretz.jpgKép: haaretz.com

Szólj hozzá!

Meghalt Larry Roberts, egyike azoknak, akinek az internetet köszönhetjük

2019. január 08. 18:22 - hamvasztas

Larry Roberts az 1960-as években a Fejlett Védelmi Kutatási Projectek Ügynökség (DARPA) vezetője volt, akik létrehozták az Arpanetet. Roberts irányítása alatt dolgozták ki a mérnök a rendszer hardverjét, és a működtető programot. Az Arpanet célja az egyetemek és fontosabb intézmények számítógépei közötti kapcsolat létrehozása volt. Mivel a rendszert csak a Védelmi Minisztériummal kapcsolatban lévő intézmények használhatták, illetve időközben igény nyílt az állományok átvitelén túl, például levelezési rendszer használatára is, a National Science Foundation (Nemzeti Tudományos Alap) felismerte a rendszer kutatásban használható  lehetőségét. Továbbfejlesztették és átalakították az Arpanetet. Ez volt tehát a mai világháló alapja.  

Larry Roberts szívrohamban halt meg, 84 éves korában.

 

larry_roberts_bloomberg.jpg                                                                          Kép: Bloomberg

Szólj hozzá!

Robotként élni szerettünkkel a halála után

2019. január 08. 18:02 - hamvasztas

A Digital Shaman tervezője, Etsuko Ichiara programjával  a gyász megkönnyítését tűzte ki célul. A modern technológiát ötvözte a japán buddhizmussal. A Pepper és Nao robotokon futó program utánozza az elhunyt személyiségét, beszédét, gesztusait, hangját. A 3D nyomtatóval készült maszkja pedig az arcát. Így azt a hatást kelti, mintha szerettünk még velünk lenne, robot testben. Miután a buddhizmus szerint 49 nap kell az elhunytnak, hogy belépjen a következő életbe, ezért a program csak eddig él. 49 nap múlva elbúcsúzik, és leáll.

A projectről készült video itt:

 

Szólj hozzá!

Hamvak a mackóban

2019. január 08. 17:55 - hamvasztas

rakhi_macko_the_mirror.jpg

Kép: The Mirror

A houstoni Rakhi Desai  karácsony előtt egy buliban, ajándék cserélgetős játék során szerzett egy plüssmackót. Úgy alakult, hogy senki nem cserélte vele tovább, így hazavitte. Egy ideig nem foglalkozott a szerzeményével, aztán a medvén lévő hímzések foglalkoztatni kezdték. A medve talpán a “Neptuine Society” felirat alapján egy gyors online keresés után rájött, hogy  egy különleges dolog jutott a birtokába. Így már értette, miért szerepel a medve címkéjén az,hogy “ Remélem, vigasztalást tudok nyújtani, bármit hozzon is az élet”. Miután kiderült számára, hogy a mackó egy urna és valaki hamvait tartalmazza, megpróbálta megkeresni a hozzátartozókat, akiknek hiányozhat. De sem a barátja nem emlékezett mikor és hol kapta, sem az urnát gyártó cég nem tudott neki segíteni. Rakhi reméli, hogy egy csoda folytán jelentkezni fog a mackóért az, akit megillet.

Szólj hozzá!

Meghalt az Oscar díjas rendező

2018. november 28. 17:18 - hamvasztas

ubeq5qi3nzbufm2uouynanpwpm.jpg

Bernardo Bertolucci 77 éves korában rákban halt meg. Az utolsó császár (1987) című rendezéséért két Oscar díjat bezsebelő rendező hosszú betegség után hunyt el. A rajongóknak csütörtökön (2018.11.19-én) lesz lehetőségük kifejezni a tiszteletüket Róma Capitolium dombján lévő Sala della Protomoteca termében. A szertartás a család és hozzátartozó privát körében lesz megtartva, a nyilvánosság számára a következő hétre lesz szervezve a szertartás.  

Tovább
Szólj hozzá!