Hamvasztas.hu

Elhunyt a Spongyabob kitalálója

2018. november 28. 13:45 - hamvasztas

dtbt-4jx4aaevcx.jpg

57 éves korában amiotrófiás laterálszklerózisban (ALS) hunyt el a kilenc Emmy díjra jelölt, amerikai író, producer, Stephen Hillenburg.

1961 augusztusában született Oklahomában. Tengerbiológusként diplomázott 1984-ben, és három évig a szakmájában is dolgozott. Az animáció irányába ezután fordult, rövidfilmeket készített. A Mother Goose and Grimm című sorozat gyártásában is részt vett, itt ismerkedett meg többekkel, akikkel később a Spongyabob és Kockanadrágban együtt dolgoztak. Így például Tom Kennyvel, aki a kis tengeri szivacs hangja lett.

1993-ban került a Nickelodeon csatornához, és 1999-ben került képernyőre a Spongyabob. Gyorsan a csatorna legkedveltebb rajzfilmje lett. 2004-ben a mozivásznon is megjelent a Bikinifenéken játszódó történet. Ezután a tv-ben is még folytatódott a sorozat, de már más producerrel.

Hillenburgnél 2017-ben diagnosztizálták az ALS szindrómát, amely során kezdetben a kisebb mozgatásért felelős izmok adják fel a szolgálatot, idővel követi ezt a többi, végül a beteg teljesen elveszíti mozgásképességét.

A Spongyabob sikere töretlen.  Eddig tizenegy évad készült, és még készül a folytatása. Összesen 60 nyelvre szinkronizálták, a rajzfilmfigurás tárgyakból pedig 2014-ben évi 8 milliárd dollár bevételre tettek szert a forgalmazóki A rajzfilm két Emmy-dijat nyert.  

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hamvasztas.blog.hu/api/trackback/id/tr1614400138

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása