Hamvasztas.hu

Meghalt az Oscar díjas rendező

2018. november 28. 17:18 - hamvasztas

ubeq5qi3nzbufm2uouynanpwpm.jpg

Bernardo Bertolucci 77 éves korában rákban halt meg. Az utolsó császár (1987) című rendezéséért két Oscar díjat bezsebelő rendező hosszú betegség után hunyt el. A rajongóknak csütörtökön (2018.11.19-én) lesz lehetőségük kifejezni a tiszteletüket Róma Capitolium dombján lévő Sala della Protomoteca termében. A szertartás a család és hozzátartozó privát körében lesz megtartva, a nyilvánosság számára a következő hétre lesz szervezve a szertartás.  

1941- ben született. Apja Attilio Bertolucci, híres költő, író volt. Bernardo is ezen az úton indult el, és hamar el is ismerték a tehetségét. Filmes pályafutását kezdetben Pier Paolo Pasolini támogatta. 1962- ben jelent meg első rendezésével A Kaszás című filmje.

Első Oscar jelölését A megalkuvóért (1970) kapta.  Világhírnevet az 1970-es évekbeli rendezései hozták meg számára, botrányokkal kísérve. Az utolsó tangó Párizsban (1972) Marlon Brandoval és Maria Schneiderrel a főszerepben, a közelmúltban újra közbeszéd tárgya lett,a filmes szakmában is jelen lévő,  nőkkel szembeni visszaélések kapcsán. Bertolucci maga mondta el egy interjúban, hogy nem avatták be Mária Schneidert a film ominózus jelenetébe, amikor anális abúzus áldozata lett. Ugyan a jelentet csak eljátszották, Schneider egy interjúban úgy fogalmazott, úgy élte meg, mintha valóságosan megerőszakolták volna.

1987-ben Az utolsó császár című filmje kilenc Oscar díjat kapott, amiből Bertolucci a legjobb rendező, és a legjobb forgatókönyvíró kategóriát is bezsebelte. Kétszer nősült, második feleségével,  Clare Peploe-val 1978- tól haláláig élt együtt. Utolsó filmje az Én és Te (2012). Bertolucci számtalan Golden Globe, Arany Medve, Arany Pálma, BAFTA- díj tulajdonosa volt.

A Sala della Protomoteca a Palazzo Senatorio, vagyis a Szenátori palota egyik híres terme. A palotában jelenleg a
városháza működik. Az épület az ókori Tabularium, vagyis levéltár helyére épült. A homlokzathoz vezető kettős lépcsőt Michelangelo tervezte. A lépcső alatti fülkében áll Róma istennő szobra, kezében egy gömbbel, mely Róma világ feletti uralmát jelképezi. A Protomoteca Capitolina termében a híres emberek mellszobrai láthatók. Itt vehetnek búcsút a rajongók a híres olasz rendezőtől.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hamvasztas.blog.hu/api/trackback/id/tr9714401654

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása